Yemek siparişinde Postmates modelini uygulayan ve geçen yaz 70 milyon dolar yatırım alan Deliveroo.com, 275 milyon dolarlık yeni yatırımıyla Uber‘e karşı silahlanacak.

2016’da 130 Milyon Sterlin Hedefleniyor

Kısaca hatırlatmak gerekirse Deliveroo, 2013 yılında kurulan Londra merkezli bir girişim ve servis elemanı olmayan restoranlardan sipariş getirmek üzere yola çıkmıştı. Aldığı yatırım miktarını geçen yaz 95 milyon dolara çıkardıktan sonra da geçtiğimiz ay bir açıklama yaparak 2016’da 130 milyon sterlin gelir hedeflediğini açıklamıştı.

Yeni yatırım işlerin yolunda gittiğini ve Deliveroo’nun yatırımcıların güvenini kazandığını gösterir nitelikte. 275 milyon dolarlık E serisi yatırım girişimi 1 milyar dolar civarında bir değerlemeye ulaştığı söylenen Deliveroo’nun hedef tahtasına Uber’in koyduğu söylenebilir. Bridgepoint‘in liderlik ettiği yatırım turuna önceki yatırımcılardan da (DST Global, General Catalyst, Greenoaks Capital) katılım gelmiş ve Deliveroo’nun aldığı toplam yatırım tutarı 475 milyon dolara yükselmiş.

Yenilikler ve rekabet

Yapılan açıklamaya göre yeni yatırım hem mevcut hem de yeni pazarlarda büyüme için harcanacak. Şu anda 84 şehirde faaliyet gösteren Deliveroo, B2B uzaktan mutfak sevisi RooBox‘a yatırım yapmaya da devam edecek.

Teslimat işi yapan internet girişimlerin gerçekten “unicorn” olup olamayacağı tartışılırken geçen hafta Take Eat Easy‘nin kapandığına şahir olmuştuk ve görünüşe göre Deliveroo şimdilik yatırım bulma sıkıntısından kurtulmayı başarmış. Ancak rekabet tarafında halen baş etmesi gereken Uber Eats ve Delivery Hero gibi önemli rakipler bulunuyor.

Daha önce kargo/lojistik tarafında açılım yapancaklarını söyleyen CEO Will Shu, RooBox’ı restoranların ciddi sorunlarını çözme konusundaki yaklaşımlarının ilk yansıması olduğunu söylüyor ve benzer inovasyonların geleceği haberini veriyor. İnovasyon sayılmasa da Deliveroo’nun bir başka yeniliği de Birleşik Krallık’ta alkol servisine başlaması olmuştu.

Uber, Deliveroo’yu satın alır mı?

Bundan sonra Deliveroo’nun daha da hız kazanacağı malum ama Uber’in Deliveroo’yu satın almak gibi bir isteği olduğu da kulislere düşmüş. Yani farklı şekillerde gördüğümüz satın almaların bir yenisi de Uber-Deliveroo arasında olabilir. Zira Uber şu anda halka arz olmamış en değerli girişim konumunda ve 66 milyar dolar değerlemeye sahip. Deliveroo ise Uber’in hızlı büyüme tarzına uygun ve kolayca satın alabileceği bir girişim.

Veriler bilgilere göre Kasım ayındaki son yatırımından sonra yüzde 400 büyüyen Deliveroo, bazı pazarlarda kârlılığı yakalamayı da başlamış. Bu arada da 29 yeni şehir, 9 bin yeni restoran ve 6 bin 500 yeni sürücü ile çalışmaya başlamış.

Diğer yandan Uber’in Çin operasyonlarını Didi Chuxing’e satmasını Deliveroo satın alması için bir şans veya strateji olduğunu da düşünmek mümkün. Çin’deki sıkı rekabetten yüzünü çeviren ve diğer pazarlarda sistemini kuran Uber, taksicilerin saldırmayacağı yemek siparişi işine pekala odaklanabilir. Bakalım Avrupa’daki bu hareketlilik Türkiye’ye nasıl yansıyacak…