Olası bir yangında ilk kullanılacak en etkili yardımcı söndürücü araç yangın tüpüdür. Yangın tüpleri hayatımızın her alanında yer almaktadır. Örneğin apartmanlarda, sitelerde, otomobillerimizde, toplu taşımalarda ve bir çok alanda.
Yangın Tüpü Sayısı Riske Göre Belirlenmeli
Yangın tüpü bulunduran kişi ve kurumlar, bulundurduğu yangın tüpü sayısını da risk durumuna göre belirlemektedir. Yangın tüplerinin gerekliliği ve önemi bu düzeyde artmaktadır. Uzun yıllar kullanımı yapılmayan yangın tüplerinin bakımları ve kontrolleri belli aralıklarla apartmanlar ve site yönetimlerince gerçekleştirilmelidir.
Bakım Firmaları Dolum ve Yeterlilik Belgesine Sahip Olmalı
Eğer uzun zaman boyunca yangın tüpünün bakımı ve kontrolü gerçekleştirilmezse yangın tüplerinin işlevleri yok olabilmektedir. Tüm yangın tüplerinin periyodik kontrolleri ve bakımları da yine belirli standartlara göre gerçekleştirilir. Yangın söndürme cihazlarının dolumlarını ve bakımlarını gerçekleştiren üreticiler ya da servis firmaları da Sanayi ve Ticaret bakanlığınca verilen dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olmalıdırlar.
Kontrolü Kimler ve Hangi Kuruluşlar Gerçekleştirir?
İş ekipmanlarının kullanımına dair sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereğince taşınabilir yangın söndürme cihazlarının periyodik şekilde gerçekleştirilecek olan kontrolleri yalnızca makine mühendisleri, makine teknikerleri ya da yüksek teknikerler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu kişilerin periyodik kontrol türüne göre değişken özel eğitim ve donanım şartlarına da sahip olmaları gerekir.
Yangın Tüplerinde Dolum Süreleri Ne Olmalıdır?
Eğer Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Tüpleri kullanıyorsanız her 6 ayda bir bakım için servise yönlendirme işlemi yapılmalıdır. Öncelikle yangın tüpünün hortumu kontrol edilir. Her ay direkt olarak basınç ve tüpün durumu kullanan kişi tarafından kontrol edilir. 2 ila 4 yılda bir tüpün markasına bağlı olarak tüp tamamen boşaltılır ve hidtostatik deneylerle kontrol edilir.
Köpüklü Yangın Söndürme Tüpleri kullanıyorsanız yine aynı işlemler gerçekleşerek yangın tüpünün bakımları ve dolum süresi ayarlanır.
Eğer Halokarbon Yangın Söndürme Tüplerini kullanıyorsanız, bakım için 6 ayda bir servise yollanmalıdır. Yine basınç ve tüp durumu kontrol edilir. 2 ila 4 yılda tüp tamamen boşaltılıp hidrostatik deneylerle kontrolü yapılır.
Yangın Söndürme Tüpleri Standartları
Yangın söndürme cihazlarında yapılacak olan periyodik kontroller ve bakımlar TS ISO 11602-2 standartlarına göre gerçekleştirilir. Söndürme cihazlarının bakımlarını gerçekleştiren üreticilerin ya da servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine zorunluluğu bulunmaktadır. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır ya da görünür bir noktada bulundurmalıdırlar.
Söndürme cihazlarının standartlarına dair belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir defa olacak şekilde yerinde genel kontrolleri gerçekleştirilir ve dört yılın sonunda da içindeki tüm söndürücü maddeler revize edilerek hidtostatik testleri gerçekleştirilmelidir.
Cihazlar dolum için getirildiğinde, söndürme cihazlarının bulundukları noktaları tehlike altında bırakmamak için servisi gerçekleştiren firmalar, bakıma aldıkları yangın söndürme cihazlarının yerie aldıkları söndürücü cihazın özelliklerine sahip ve aynı sayıda olacak şekilde kullanıma hazır bulunan yangın söndürme cihazlarını da geçiçi olarak bırakmak zorundadırlar.
Eğer siz de Yangın Tüpü Bakım ve Takip programı satın almak ve firmanızdaki işlemleri daha planlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız bizi 0262 255 52 12 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir ya da iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.