Yapay zeka en büyük hedefimizi yani dünya dışında koloni haline gelmeyi bizden önce başarabilir mi? Bilim insanları bu sorunun cevabını arıyor.

Yapay Zekanın Babası Jürgen Schmidhuber Konuştu

Yapay zekalı sistemler konusunda birkaç insan büyük bir kısmının geliştirilmesinde öncülük etti. Yapay zekanın babası olarak kabul edilen insanlardan birisi de Jürgen Schmidhuber yani bilinen diğer adıyla Jüsch’dür

Deep Learning’in Babası

Schmidhuber, derin öğrenme (deep learning) sisteminin babası olarak karşımıza çıkmakta ve kendisi, derin öğrenmenin nöral ağlarının da öncüsü olmuş bir kişi. Hatta günümüzde akıllı telefonlarımızda kullandığımız pek çok yapay zekalı sistemin temelinde Schmidhuber’ın imzası bulunmakta.

Bilim İnsanlarına Göre Ancak Schmidhuber Bilebilir. Yani yapay zekanın gelecekte nasıl bir konuma gelebileceği konusunda bir fikri olan varsa, o kişi Schmidhuber’dan başkası olamaz.

2050 Yılı Yapay Zekaların Yılı Olacak

Schmidhuber’e göre yapay zekanın geleceğinde sadece işlerimizi elimizden almak yok. 2050 yılında trilyonlarca kendi kendini kopyalayabilen yapay zekalı robotlar, asteroit kuşağında yer alacak açıklamasında bulunan Schmidhuber, birkaç milyon yıl sonra ise yapay zekanın galakside kolonileşmeye başlayacağını söylemekte.

Yapay Zeka Gelecekte En Büyük Yardımcımız Olacak

Schmidhuber’e göre yapay zeka, gelecekte özellikle uzayda yapacağımız araştırmalar konusunda bir numaralı yardımcımız olacak. Yörüngede bulunacak robot fabrikaları, uzayı keşfetmemizi sağlayacak ve bir bağlamda bu yapay zekalar birer bilim adamı olacak. Birkaç milyon yıl sonra ise yapay zekalı robotlar kendi merakları ve hedefleri doğrultusunda galaksiyi keşfetmeye başlayacak. Schmidhuber, insanların bu konuda pek büyük bir role sahip olmayacağını ancak bu durumun bir sıkıntı yaratmayacağını da söylemekte.

Nöral Ağların Bu Konudaki Önemi Çok Büyük

Şimdi bile yapay zekalı sistemler pek çok şey başarabilmekte. Bu konuda deep learning sisteminin ve sahip olduğu nöral ağların rolü oldukça büyük. Bu sayede yapay zekalar konuşmadan görselleri tanımaya kadar pek çok şeyi sürekli olarak öğrenebiliyorlar. Bunun en basit örneği olarak karşımıza sürücüsüz araçlar çıkmakta.

Nöral Ağlar Zamanla Öğrenebiliyorlar


Nöral ağlar, hangi girdilerin önemli olduğunu ve hangilerinin olmadığını zamanla öğrenebiliyor ve kararlarını öğrendiği şeylere göre verebiliyorlar. Basitçe; hiçbir şey bilmeyen bir nöral ağı alıp doktor seviyesinde bilgi sahibi yapabiliyoruz. Her zaman öğrendiğinin üstüne koyan bu ağlar, zaman içinde insanın performansına erişecek bilgiye sahip oluyor.